HOME » VOORBIJ » KORTE VERSLAGJES

Hier vind je wat herinneringen aan voorbije activiteiten van dit jaar.

 

24 februari 2022. Wandelen in de Lilse bergen, dat was een organisatie van OKRA regio Limburg en 20 Truiense OKRA-leden voelden zich aangesproken. Het werden prachtige tochten in goed gezelschap. Ware er niet de hevige stortbui die iedereen een nat pak bezorgde. Donder en hagel waren ons deel, maar echte wandelaars draaien daar hun hand niet voor om.

16 maart 2022. Met een groep van 25 trokken we met de trein naar Brussel voor een bezoek aan het Justitiepaleis en een wandeling door de Marollen. Een lunch in een echt Brussels bruin café mocht natuurlijk niet ontbreken, stoemp met spek. Zeker de wandeling door de Marollen was voor velen een verrijking en verrassing. Met dank aan het Seniorenplatform van Brussel voor de organisatie.

1 april 2022.  OKRA Sint-Truiden boog zich over het geloof. De ontkerkelijking, het priestergebrek en de vele schandalen en toch wel prehistorische houding van de kerk in dossiers waar de wereld al lang geen problemen meer heeft, zorgen voor lege kerken en parochies zonder pastoors. Maar ook voor een matige opkomst. Blijkbaar liggen ook senioren niet meer wakker van hoe het met de kerk verder moet.

6 april 2022. De eerste fietstocht op 4 april kende maar een matige belangstelling: normaal ook, want de weerberichten voorspelden weinig goeds, maar desondanks trokken de vier moedige OKRA-leden hun wereldkampioenen vestje aan om gehelmd aan de tocht van 40 kilometer te beginnen. Een tocht met veel wind maar met slechts enkele druppeltjes regen. In de bloesembar in Velm werd even gerust, de ene voor een Duvel of twee, de andere voor koffie en appeltaart.

10 april 2022. Dee Veva in Zepperen was het decor van onze Paasbrunch. Traiteur Kathleen had gezorgd voor een  overvloedige en vooral lekkere brunch. Om alles wat te laten zakken, trok het OKRA-gezelschap nog een uurtje het Zepperse landschap in om daarna het dessertenbuffet aan te vallen. Voor de aanwezige OKRA-leden moet het zeker een van de plezantste palmzondagen geweest zijn sinds lang!

13 april 2022. De eerste OKRA-wandeling was een succes: met een dozijn leden trokken we langs onbekende paden in Zepperen: de Witte Lieve Heer, het Begaardenpad en de Kattensteeg om te landen in het Elfde Gebod bij Faaalip. Een toffe wandeling en plezante groep. Volgende keer trekken we naar Velm, op 25 april om 14.00 uur aan het Gemeenteplein.

15 april 2022. Hasseltse jenever, Haspengouws fruit, inlandse suiker, kruiden van hier. Dus geen rietsuiker, anijs of kaneel, kiwi’s en Wortegemse. Met ingrediënten van eigen bodem leerden we een fruittob maken, heerlijk creatief met inlandse producten, heerlijk om in het najaar van te genieten. Josette Moria, maarschalk van de Keizerlijke Commanderie kwam ons op 15 april de knepen van het vak leren en gaf ons meteen een voorproefje van wat het zou kunnen worden. En nu aan de slag! Meer info op http://www.keizerlijke-commanderie.be/fruittob. Maar een echt lekkere fruittob maak je niet voor een wedstrijd, die maak je  voor jezelf.

 

20 april 2022. Onze tweede fietstocht was een voltreffer: veel volk, prachtig fietsweer, mooie bloesems. En een rustige stop in Ulbeek, waar ooit nog Morel gebrouwen werd. Ondertussen heeft René Jeugmans de leiding en organisatie van de fietstochten op zich genomen. Waarvoor onze dank. Al moet het ons van het hart dat er toch nog wat fietsers geen hesje droegen en nog steeds niet de moed hadden om zich te beveiligen met een fietshelm. We kunnen niet genoeg benadrukken dat een val zonder helm erg kwalijke gevolgen kan hebben. Vraag maar eens aan Jules: die had het geluk dat het vandaag met blikschade, een kapotte bril en een gekwetste oog gebleven is

6 mei 2022. Elk jaar, op de eerste vrijdag van mei, gaan we op bedevaart naar Kortenbos, naar Onze-Lieve-Vrouw, "behoudenis der kranken" en patrones van Limburg. Na de misviering, opgeluisterd door het zangkoor van de OVL-kerk in Sint-Truiden staan er steevast koffie en taarten klaar om nog even gezellig na te keuvelen

9 mei 2022. We vonden in René Jeugmans de ideale fietsverantwoordelijke (en nieuw bestuurslid). Hij toerde met de groep rond op maandagnamiddag via Melveren, Nieuwerkerken, Wijer, Kozen, Alken en, Zepperen naar De Kluis, niet om er ons te bezinnen, maar een goei pint te drinken.

11 mei 2022. En wie trekt zich het tweewekelijkse wandelen aan? Eric Dethier! Hij trok met ons rond in zijn geboortedorp, een wandeling vol geschiedenis, plezante anekdotes en vooral fijne herinneringen aan de jeugd die we vaak doorbrachten in Bautershoven, in de schaduw van Dikke Bertha.

18 mei 2022. Het bezoek aan het kasteel van Gors in Gors-Opleeuw was een openbaring. Wat ooit quasi een ruïne wan, werd door de nieuwe kasteelheer Joris Dillen hersteld en gerenoveerd. Dergelijke pracht zo dicht bij huis, gepresenteerd door een begeesterd verteller die spreekt uit ervaring, was een magnifieke uitstap waar we zelfs met de fiets naartoe konden een ook deden.

27 mei 2022. Mechelen was het doel van onze eendagsreis van het voorjaar. De Dossinkazerne ( ooit nog het opleidingscentrum voor vele Truiense miliciens) maar ni het Belgische Holocaustmuseum maakte een diepe indruk. Maar verder werden we verrast door de rijkdom van de stad, ooit nog de hoofdstad van de Nederlanden.

15 juni 2022.  De rozentuin van onze leden François en Fernanda is een begrip in Vlaanderen en al meer dan een decennium gaan we jaarlijks deze bloemenweelde bezoeken. En telkens worden we er als koningen ontvangen met Zepperse gastvrijheid.

16 juni 2022. Zorgen om eten op tafel te zetten voor meer dan 200 senioren, dat was de uitdaging die regio Mechelen op tafel legde, en de we aannamen, samen met Zeppere Tegoar. Om  09.30 u ontbijt, om 12.30 u warme lunch en om 16.30 u nog een finale drink- en plaspauze werden vlekkeloos georganiseerd tot grote tevredenheid van de Antwerpenaars. En dat was een leuke ervaring.

22 juni 2022.OKRA ging op wandel in de natuur: Overbroek en Egoven in Gelinden zijn twee pareltjes aan de Truiense kroon en Erik Dethier nam ons op sleeptouw door deze natuurgebieden, waarbij we zelfs meenden wroetsporen van everzwijnen gevonden te hebben. Het ijsje waarop Lutgarde Herckens trakteerde was bovendien een leuk alternatief voor de traditionele Duvel of bruine Grimbergen.