Hier vind je wat herinneringen aan voorbije activiteiten van 2022

 

 

24 februari 2022. Wandelen in de Lilse bergen, dat was een organisatie van OKRA regio Limburg en 20 Truiense OKRA-leden voelden zich aangesproken. Het werden prachtige tochten in goed gezelschap. Ware er niet de hevige stortbui die iedereen een nat pak bezorgde. Donder en hagel waren ons deel, maar echte wandelaars draaien daar hun hand niet voor om.

16 maart 2022. Met een groep van 25 trokken we met de trein naar Brussel voor een bezoek aan het Justitiepaleis en een wandeling door de Marollen. Een lunch in een echt Brussels bruin café mocht natuurlijk niet ontbreken, stoemp met spek. Zeker de wandeling door de Marollen was voor velen een verrijking en verrassing. Met dank aan het Seniorenplatform van Brussel voor de organisatie.

1 april 2022.  OKRA Sint-Truiden boog zich over het geloof. De ontkerkelijking, het priestergebrek en de vele schandalen en toch wel prehistorische houding van de kerk in dossiers waar de wereld al lang geen problemen meer heeft, zorgen voor lege kerken en parochies zonder pastoors. Maar ook voor een matige opkomst. Blijkbaar liggen ook senioren niet meer wakker van hoe het met de kerk verder moet.

6 april 2022. De eerste fietstocht op 4 april kende maar een matige belangstelling: normaal ook, want de weerberichten voorspelden weinig goeds, maar desondanks trokken de vier moedige OKRA-leden hun wereldkampioenen vestje aan om gehelmd aan de tocht van 40 kilometer te beginnen. Een tocht met veel wind maar met slechts enkele druppeltjes regen. In de bloesembar in Velm werd even gerust, de ene voor een Duvel of twee, de andere voor koffie en appeltaart.

10 april 2022. Dee Veva in Zepperen was het decor van onze Paasbrunch. Traiteur Kathleen had gezorgd voor een  overvloedige en vooral lekkere brunch. Om alles wat te laten zakken, trok het OKRA-gezelschap nog een uurtje het Zepperse landschap in om daarna het dessertenbuffet aan te vallen. Voor de aanwezige OKRA-leden moet het zeker een van de plezantste palmzondagen geweest zijn sinds lang!

13 april 2022. De eerste OKRA-wandeling was een succes: met een dozijn leden trokken we langs onbekende paden in Zepperen: de Witte Lieve Heer, het Begaardenpad en de Kattensteeg om te landen in het Elfde Gebod bij Faaalip. Een toffe wandeling en plezante groep. Volgende keer trekken we naar Velm, op 25 april om 14.00 uur aan het Gemeenteplein.

15 april 2022. Hasseltse jenever, Haspengouws fruit, inlandse suiker, kruiden van hier. Dus geen rietsuiker, anijs of kaneel, kiwi’s en Wortegemse. Met ingrediënten van eigen bodem leerden we een fruittob maken, heerlijk creatief met inlandse producten, heerlijk om in het najaar van te genieten. Josette Moria, maarschalk van de Keizerlijke Commanderie kwam ons op 15 april de knepen van het vak leren en gaf ons meteen een voorproefje van wat het zou kunnen worden. En nu aan de slag! Meer info op http://www.keizerlijke-commanderie.be/fruittob. Maar een echt lekkere fruittob maak je niet voor een wedstrijd, die maak je  voor jezelf.

 

20 april 2022. Onze tweede fietstocht was een voltreffer: veel volk, prachtig fietsweer, mooie bloesems. En een rustige stop in Ulbeek, waar ooit nog Morel gebrouwen werd. Ondertussen heeft René Jeugmans de leiding en organisatie van de fietstochten op zich genomen. Waarvoor onze dank. Al moet het ons van het hart dat er toch nog wat fietsers geen hesje droegen en nog steeds niet de moed hadden om zich te beveiligen met een fietshelm. We kunnen niet genoeg benadrukken dat een val zonder helm erg kwalijke gevolgen kan hebben. Vraag maar eens aan Jules: die had het geluk dat het vandaag met blikschade, een kapotte bril en een gekwetste oog gebleven is

6 mei 2022. Elk jaar, op de eerste vrijdag van mei, gaan we op bedevaart naar Kortenbos, naar Onze-Lieve-Vrouw, "behoudenis der kranken" en patrones van Limburg. Na de misviering, opgeluisterd door het zangkoor van de OVL-kerk in Sint-Truiden staan er steevast koffie en taarten klaar om nog even gezellig na te keuvelen

9 mei 2022. We vonden in René Jeugmans de ideale fietsverantwoordelijke (en nieuw bestuurslid). Hij toerde met de groep rond op maandagnamiddag via Melveren, Nieuwerkerken, Wijer, Kozen, Alken en, Zepperen naar De Kluis, niet om er ons te bezinnen, maar een goei pint te drinken.

11 mei 2022. En wie trekt zich het tweewekelijkse wandelen aan? Eric Dethier! Hij trok met ons rond in zijn geboortedorp, een wandeling vol geschiedenis, plezante anekdotes en vooral fijne herinneringen aan de jeugd die we vaak doorbrachten in Bautershoven, in de schaduw van Dikke Bertha.

18 mei 2022. Het bezoek aan het kasteel van Gors in Gors-Opleeuw was een openbaring. Wat ooit quasi een ruïne wan, werd door de nieuwe kasteelheer Joris Dillen hersteld en gerenoveerd. Dergelijke pracht zo dicht bij huis, gepresenteerd door een begeesterd verteller die spreekt uit ervaring, was een magnifieke uitstap waar we zelfs met de fiets naartoe konden een ook deden.

27 mei 2022. Mechelen was het doel van onze eendagsreis van het voorjaar. De Dossinkazerne ( ooit nog het opleidingscentrum voor vele Truiense miliciens) maar ni het Belgische Holocaustmuseum maakte een diepe indruk. Maar verder werden we verrast door de rijkdom van de stad, ooit nog de hoofdstad van de Nederlanden.

15 juni 2022.  De rozentuin van onze leden François en Fernanda is een begrip in Vlaanderen en al meer dan een decennium gaan we jaarlijks deze bloemenweelde bezoeken. En telkens worden we er als koningen ontvangen met Zepperse gastvrijheid.

16 juni 2022. Zorgen om eten op tafel te zetten voor meer dan 200 senioren, dat was de uitdaging die regio Mechelen op tafel legde, en de we aannamen, samen met Zeppere Tegoar. Om  09.30 u ontbijt, om 12.30 u warme lunch en om 16.30 u nog een finale drink- en plaspauze werden vlekkeloos georganiseerd tot grote tevredenheid van de Antwerpenaars. En dat was een leuke ervaring.

22 juni 2022. OKRA ging op wandel in de natuur: Overbroek en Egoven in Gelinden zijn twee pareltjes aan de Truiense kroon en Erik Dethier nam ons op sleeptouw door deze natuurgebieden, waarbij we zelfs meenden wroetsporen van everzwijnen gevonden te hebben. Het ijsje waarop Lutgarde Herckens trakteerde was bovendien een leuk alternatief voor de traditionele Duvel of bruine Grimbergen.

24 juni 2022. Onze tweede barbecue in de Veva in Zepperen. Een veertigtal OKJRA-leden schoven met de voeten onder tafel en lieten zich verwennen door Traiteur Kathleen. Een gezellige bedoening, lekker eten, drank in overvloed: wat moet er meer zijn om de zomer te beginnen?  Niet veel meer!

27 juni 2022. Gedurende 7 jaar was Mieke Praets onze yoga-coach. Maar ze stopt ermee: ze gaat andere oorden opzoeken in Spanje en de rest van haat dagen slijten in Andaloesië. Heel Sint-Truiden stikjaloers op haar, maar we moesten op zoek naar een nieuwe yoga-coach die we vonden in Ordingen in de persoon van Wendy Mathijs. Maar we namen tijden de laatste les wel geëmotioneerd maar tevreden afscheid van Mieke.

29 juni 2022. Met de fiets naar Bokrijk en terug, een zalige tocht van 70 kilometer stond op het programma voor de vijfde woensdag van de maand. Het werd een leuke tocht met veel deelnemers, lekker eten in het Koetshuis en als afsluiter een koppel frisse Duvels in Alken.

13 juli 2022. De eerste wandeling van de vakantie bracht ons naar Helshoven waar Erik Dethier de normale wegen links liet liggen en ons door bos en veld via Mettekoven naar de Tjenneboom bracht. En terug naar Helshoven voor wat vocht (want het was die woensdag hartstikke warm) en ene lekkere crème.

Op maandag 25 juli gingen we fietsen, richting Vorsen (Gingelom) tot aan de Drie Tommen ... en terug: 40 km. Wat een kleine gemeente kan met beperkte middelen. Sint-Truiden heeft één tumulus, maar daar is niet naar te gaan te kijken, tenzij je van historische wildernis houdt.

Woensdag 27 juni 2022. Onze wandelcoach heeft decennia doorgebracht op de "vliegplein van Brustem) en hij kent er zijn weg nog perfect. De Duitse piste, de Fougaloods, de atoombunkers en hectaren landbouwgrond die  liggen te wachten op industrie. Brustem is wat verwaarloosd sinds het vertrek van de militairen. Maar licht er zo maagdelijk bij als maar kan.

 

Woensdag 31 augustus 2022. Meer dan 50 jaar geleden gingen de Marlets TE VOET NAAR SCHERPENHEUVEL. Voor senioren is dat een hachelijke onderneming, dus nam OKRA Sint-Truiden de fiets. De redenen om op de laatste dag van augustus naar het Maria oord te trekken waren divers, geloof en vertrouwen in Maria, een plezante tocht met vrienden, genieten van de nazomer...

Het was een hete zomer: op 13 juli was het puffen, blazen en zweten. Maar we gaven onze sportieve ambities niet op en met een beperkte groep laveerde Erik Dethier met ons door de velden van Helshoven en Mettekoven, langs de Tjenneboom en de kapel om te eindigen in Route 66 voor ... een ijsje.

Een van de mooiste fietstochten was die van 25 juli richting de tumuli van Gingelom, doorheen een zee van velden, rustige wegen ... waren we niet een klein beetje verloren gereden. En dan nog verdore op dezelfde plaats waar we ons nog vergisten. Of zou het toch aan de bordjes hangen?

Op 27 juli wandelden we enronde op de vroegere luchtmachtbasis van Brustem, de vroegere habitat van onze wandelcoach die nog precies kon zeggen waar bij ... duvels gedronken had en waar de Duitsers in 1940 een nieuwe startbaan aanlegden. De wandeling eindigde bij de nieuwe bazen van het luchtruim: Droneport.

19 september betekende de start van de YOGA-lessen. Wendy Mathijs werd de nieuwe yogacoach en haar aantrekkingsdkracht moet groot geweest zijn, want met 25 yogi is de danszaal van de Trudo Sporthal zeer goed gevuld. Met tal van nieuwelingen en ... ook twee nieuwe mannen die een aanval deden op dit vrouwenbastion.

Verrijkend, zo mogen we ons bezoek aan, Damhert in Heusden-Zolder noemen. Op 14 september was dit familiebedrijf onze bestemming. We leerden er alles over gezonde voeding en keerden naar huis met een goodiebag vol gezonde Damhert producten.

Onvergetelijk was de reis naar Straatsburg op 3, 4 en 5 oktoberwaar Hilde Vautmans ons in het Europees parlement ontving. Maar er stonden nog twee dagen op het programma met een verkenning van Straatsburg en het Fort van Mutzig om uiteindelijk te landen in Colmar om er te genieten van het pittoreske stadje en ... de Elzasser wijnen.

12 oktober zal de OKRA-geschiedenis ingaan als de dag dat we van de ene klauterpartij in de andere verzeilden rond Borgloon. Daat vind je nu eens geen meter plat. Maar het werd een boeiende tocht waarbij de les was: ook tijdens de herfst is Haspengouw wondermooi

Op 21 oktober stond er een "Dagje Voeren" op het programma. De weermannen voorspelden niet veel goeds, maar ze kregen ongelijk. En niet zo'n klein beetje. Het werd een schitterende dag met wandelingen en bezoeken. En met een ervaren Voeren-gids, Clem Verheyden, die elke steen wist liggen, elke grenspaal wist staan, elk kapelletje kon duiden. Dan kan een uitstap niet mislukken.

Op bezoek bij de Hasseltse politie en meer speciaal bij onze oud-commissair, Philippe Pirard; de korpschef van een politiezone die vele malen groter is dan de onze, n met een politiehuis dat nog veel groter en moderner is. En de rondleiding kregen we van de grote baas himself, die zijn stadsgenoten met de nodige trots rondleidde in een gebouw waar de kleedruimte groter is ... dan ons politiekantoor.

Ter Dolen in Helechteren, dikke 35 km rijden. Daar lag het zomerverblijf van de Truiense abten, een riant kasteel. Daar ligt de "kasteelbrouwerij" waar ze "abdijbier" brouwen (ze zijn er zelf nog niet goed uit wat ze precies zijn). Jean-Pierre gaf on er een rondleiding en achteraf werd hetnog plezanter. En om de politie te omzeilen kregen we elk nog 4 Ter Dolens mee voor thuis. Goed gezien!

Tweemaal hebben we het moeten uitstellen, maar de derde keer was het prijs, en hoe. Voor ons kerstfeest trokken we naar de Jachthoorn in Zepperen waar chef Tim Pisane ons een heerlijk souper voorschotelde, met alles erop en eraan. Maar vooral met veel OKRA-leden die op de uitnodiging ingingen.

En het jaar 2022 eindigden we met een groot hart. Voor de 16de maal (na twee jaar uitstel) namen we ons oude initiatief weer in handen en organiseerden een kerstfeest voor mensen met minder kansen in onze stad. Met 170 waren ze ingeschreven, met 120 kwamen ze opdagen, en dat zette wel een domper op het gebeuren. Maar we laten ons initiatief niet vallen en blijven ons inzetten, met de steun van de Stad en van Asster, voor mensen voor wie Kerstmis niet steeds een feest is, ook al weten we dat er gasten tussen zitten voor wie het niet bedoeld is. Maar de armoede in Sint-Truiden is groot genoeg om vol te blijven houden. Met dank aan Jean Detraux, de voedstervader van dit initiatief.